Výběrové trápení

Dnes to bude zase článek s obědem, jenom takové krátké zamyšlení.

Nejméně třikrát za rok pořádáme výběrové řízení, abychom doplnili prořídlé počty. Někdo odchází za jinou prací, někdo na mateřskou, občas se s někým musíme rozloučit, protože mu práce u nás nesedne. A přichází čas hledat nové kolegy. Máme u nás na oddělení poměrně specifickou atmosféru a chceme si ji udržet. Nehledáme mladé agresivní frikulíny či frikulínky, ani protřelé poučující matadory. Chceme, aby nám člověk "sedl" hlavně lidsky, profesně si ho už zaučíme.

Takže malé obecné desatero pro uchazeče o práci:

1. Pošli životopis i s telefonním číslem. Je pak mnohem jednodušší tě kontaktovat.

2. Máš-li v životopise fotografii, zamysli se nad jejím účelem. Zaměstnavatele většinou nezajímá obsah tvojí koupelny či výstřihu, případně typ večírků, které navštěvuješ.

3. V životopise se drž alespoň v hrubých obrysech pravdy, nikdy nevíš, kdy někdo prověří tvoji znalost eskymáckých dialektů.

4. Na přijímací pohovor přijď včas, nejlépe s desetiminutových předstihem. Úplně ideální je trefit i správné datum.

5. Pokud dorazit nemůžeš, omluv se. Je to slušnost a nikdy nevíš, jestli v budoucnu nenarazíš na někoho, kdo si tě bude pamatovat.

6. Na pohovor doraz v čistém a slušném oblečení, bez zápachu potu. Je dobré být alespoň na první pohled střízlivý.

7. Při pohovoru odpovídej na položené otázky, nejlépe pravdu. Lež má v tomhle případě opravdu krátké nohy.

8. Dostaneš-li prostor pro dotazy, ptej se věcně na pracovní pozici a její podmínky. Nech si na jindy zájem o telefonní čísla personalistek/personalistů, případně o značku jejich obleku/šatů/halenky.

9. Nepřemýšlej, jaká odpověď je správná nebo očekávaná. Taková odpověď většinou neexistuje, personalisti jsou potměšilé bestie.

10. Při příchodu a odchodu je dobré pozdravit, nejlépe bez vulgarismů. Toto pravidlo platí i v případě, že přijímací pohovor pro tebe byl evidentně neúspěšný.

K článku "Výběrové trápení"

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek