The Strain

Guillermo del Toro se pustil do seriálové produkce. Jako námět použil vlastní knihu, kterou napsal s Chuckem Hoganem a u nás vyšla pod názvem "Zhoubný kmen" a spolu se podíleli i na scénáři. Od Del Tora budete nejpíš znát dva filmy o Hellboyovi nebo dvojku Bladea, tři Oskary posbíral jeho Faunův labyrint, jako scénárista se podílel na trilogii Hobit. V poslední době natočil takový nijaký Pacific Rim, který zachraňují snad jen triky. Jak se popasuje se seriálem, který má přece jenom jinou logiku budování zápletky a vykreslování postav než film, jsem byl docela zvědavý.

Když to shrnu, seriál je tak trochu dort od pejska a kočičky. Hlavní hrdina je epidemiolog, seriál se i tváří na počátku jako příběh o boji s nemocí. Na letišti v New Yorku stojí po příletu letadlo bez námek života, do akce nastupuje tým Střediska pro kontrolu nemocí. Průzkum letadla, ve kterém jsou dvě stovky mrtvých, začíná vykreslovat atmosféru příjemného mrazení na zádech, nález čtyř přeživších rozjiíždí lékařskou akci s karanténou, všechno nasvědčuje tomu, že před sebou máme variaci na, dejme tomu,  Kmen Andromeda. Jenže už pilotní díl přináší překvapení. Za nákazou nestojí neznámý parazit či virus, ale inteligentní entita s vybudovaným zázemím a podporou místních autorit.

Del Toro se seriálem veze na vlně úspěšných (post)apokalyptických seriálů a snaží se dodat všechny potřebné součásti - horrové napětí, mocnosti temnot, boj malé odhodlané skupiny, zprvu nejednotné, proti mnohonásobně silnějšímu nepříteli, dokonce přidal i reinkarnaci starého dobrého Van Helsinga v podobě zástavárníka Setrakiana. Jenže výsledkem je už zmíněný recept podle pejska a kočičky.

Proč se na seriál podívat:

* David Bradley, kterého znáte jako školníka pana Filche z Bradavic. Zde hraje mnohem větší roli Abrahama Setrakiana, zástavárníka (ve dne) a bojovníka proti strašlivé nákaze (v noci).

* Kevin Durand, dvoumetrový Kanaďan, hraje velmi přímočarého zaměstnance Úřadu pro kontrolu škůdců

* Richard Sammel se pro role záporáků snad narodil

* Del Toro nevěří na přežitá klišé (dítě nesmí zemřít, rodina by se na závěr měla sejít, krásné ženy mají být zachráněny, zlé holky musí zemřít) a bezohledně je porušuje

* občas je to mišmaš, ale je to mišmaš zábavný a vtahující

* závěr seriálu vás rozhodně navnadí na další sérii

Proč seriál vynechat:

* postavy jsou většinou dost ploché

* část zápletky je odhadnutelná, navíc Del Toro to, co postavy složitě odhalují, servíruje divákům zbytečně otevřeně

* seriál je v některých dílech roztříštěný až do nepřehlednosti a zdlouhavý, napravuje to až posledních přibližně pět dílů

* finále seriálu kromě zaháčkování na další sérii nenabízí očekávanou strhující podívanou

K článku "The Strain"

ytukcqfz@gmail.com

iqikumx@gmail.com

Přidat nový příspěvek