Svět plný barev

Jak jsem už obsáhle naznačil minule, za dveřmi jsou Colours of Ostrava a já už pilně studuji program, vymýšlím, jak toho stihnout co nejvíc a balím si festivalové zavazadlo.

Především tedy upozorňuji, že na festivaly nejezdím pod stan. Mám se rád a pro spánek a odpočinek preferuji normální postel s koupelnou po ruce. Pravidelně jezdit na fesťáky jsem začal vlastně až před deseti lety a tak ve mně nikdy nevznikla falešná idea, že opravdu si atmosféru festivalu užiji jenom tehdy, když budu spát ve stanovém městečku, kterým se celou noc toulají opilí mládežníci, marně hledají vlastní stan, usínají vlastně kdekoliv, věnují se letním láskám nikoliv platonického charakteru a ti podnikavější přemísťují obsah cizích stanů do vlastního. A ačkoliv sleduji, že hygienické podmínky stanových městeček jdou prudce nahoru, stejně jako jejich bezpečnost, hotelový pokoj je pro mne jasná volba. V Ostravě jezdíme už čtyři roky do jednoho skromného hotelu kousek od festivalového areálu, takže deset minut od hudebního a tanečního veselí mám sprchu s teplou vodou, čistou postel a rychlé připojení přes wifi.

Dlouho už tu nebylo desatero, tak vám dám pár rad, jak přežít Colours po pětatřicítce:

1. Zajistěte si ubytování nejmíň půlroku předem, dokud si můžete vybírat. Zohledněte cenu, vzdálenost od festivalu a recenze dřívějších hostů. Přijít na pokoj ve tři ráno a v pět se budit společně se stavebními dělníky z vedlejšího pokoje se vám nebude líbit, i když to vyšlo na dvě kila za noc.

2. První den, ba dokonce první hodiny a minuty věnujte seznámení s celým areálem. Bude se vám to hodit až bude rychle přebíhat od jedné stage ke druhé nebo zoufale hledat volnou toitoiku.

3. Existují i jiné cesty, jak dodržet pitný režim než Radegast. Vyzkoušeli jsme jich několik, kombinace kofola+Captain Morgan se ukázalo jako slepá ulička, nezbývá než hledat dál. Pitná voda je dostupná na několika místech areálu zdarma.

4. Pokud naleznete nějaký stánek s jídlem, které vám opravdu chutná, vězte, že už vám podruhé nebude chutnat stejně, i když dokonale napodobíte původní podmínky co do počtu piv i množství lehkých drog. Občas už znovu nenaleznete ani ten stánek. Jednou se nám stalo, že naprosto vynikající kebab přes noc zmizel a jak jsme zjistili, stihla ho zavřít hygiena.

5. Projděte si ve volném čase Ostravu. Pokud odhodíte předsudky, zjistíte, že je to docela hezké město.

6. V druhé polovině července je v Ostravě vedro. Existuje jen jeden způsob, jak přežít dopoledne - vyrazte k vodě. My jezdíme na koupaliště na kraji Bělského lesa, kde je voda obzvlášť studená.

7. Pečlivě si předem projděte program, vyberte si, které koncerty navštívíte, na jaké filmy půjdete, které diskuze prostě musíte slyšet. A pak se smiřte s tím, že stihnete tak půlku, spíš třetinu. Naopak ale uvidíte spoustu prima věcí, na které jste se vůbec nechystali.

8. Seznamujte se s novými lidmi. Je to pohoda, protože další den už si nebudete pamatovat jejich jména a nejspíš je za denního světla ani nepoznáte.

9. Co se stane na festivalu, zůstane na festivalu. Některé zážitky je třeba odložit zároveň s festivalovou páskou. Vy si pamatujete něco na ostatní, ostatní něco na vás, oboustranně výhodné je nechat některé vzpomínky za branou Dolních Vítkovic.

10. Nepište desatera, když nemáte dost rad, pak si musíte do desáté položky vymýšlet kraviny.