Stánek, statek a kozy

Jsem člověk pohodlný a užívám si roli zaměstnance, která mi dává solidní jistotu výměnou za to, že nejsem vždy zcela svým pánem. I když zrovna já si nemůžu stěžovat, protože mám šéfa nejlepšího na světě. Můj bratr, na rozdíl ode mne, je povahy rázné a samostatné, a tak podniká. Jeho poslední počin je spjat s farmou pod Helfštýnem, kam jsme ho vyrazili navštívit.

Součástí farmy je stánek přímo u cyklostezky, kde jsme naši návštěvu začali. Parné sobotní počasí nám již před jedenáctou nastavilo stupeň žízně na úroveň "Sahara", točený Radegast v nás jen zasyčel a protože zrovna ten den probíhala ochutnávka jejich vlastních kravských sýrů i sýrů kozích od jejich partnerské výrobny, měli jsme to i čím zakousnout. Kozí jogurt byl zajímavý, kravské sýry výborné a moc příjemně nás překvapil i zrající kozí sýr. Než uběhly tři piva, stihli jsme si pohladit koně i kozičky a naladit se na návštěvu farmy. Viděli jsme krávu Jitku, skoro slepého skoro třicetiletého poníka, který se ale s jistotou pohybuje po známé pastvině, obrovská psiska, která jim hlídají pozemky a jsou větší než zmiňovaný poník, malého býčka Aztéka, který se před pár týdny narodil a na svět mu musel pomáhat traktor i prasata, jejichž čas se pomalu krátí. Nejvíc času nám sebrala dvě roztomilá koťátka od šedivé kočky jménem Cement.

Hlavním bodem následného programu bylo dojení kozy. Čerstvě nadojené kozí mléko, tedy od kozy, které se celý den pase venku, ničím nesmrdí (jak jsme se původně obávali) a je moc dobré, i když studené chutná lépe. Dali jsme si u stánku ještě oběd, klobásky dobré, kuřecí křídla výborná a po krátkém brodění Bečvou vyrazili zase domů. Batohy plné zrajících kozích sýrů provoněly kufr auta a výlet jsme zakončili v Olomouci u kamarádů, se kterými jsme cestovali, výborným frappé a zmrzlinou.

Pokud budete mít někdy cestu na Helfštýn, farmu a hlavně její stánek naleznete v Prostředním mlýně na cyklostezce kousek od Škrabalky, takže skoro přesně uprostřed mezi Lipníkem a Týnem. A stejně spolehlivě ji naleznete i na FB - stačí zadat Farma Prostřední mlýn. U stánku je dětské hřiště a pro děti navíc i možnost jízdy na koních.