Kočičí hry

Říct o kočce, že je hravá, znamená hrubě zkreslit skutečnost a velmi podceňovat kočičí náturu. Podle všeho se zdá, že to byly právě kočky, které vynalezly společenské hry. I když kočky dávají přednost hrám s jednoduchými pravidly a principy, které s nimi může hrát i naprostý začátečník, je vhodnější znát alespoň několik základních her. Rád se s vámi podělím alespoň o část toho, co nás naše Daiquiri zatím naučila.

Číhaná

Počet hráčů: 1 Číhač, 2-5 dalších hráčů

Hrací pole: Kuchyň, Chodba, Obývací pokoj

Rozšíření: Noční číhaná, dodáváno je i další hrací pole Ložnice

Hráč, který hraje Číhače (zpravidla kočka), se ukryje na libovolném hracím poli, není důležité být skrytý dokonale. Cílem ostatních hráčů je přiblížit se k Číhačovi co nejblíže, cílem Číhače je v okamžiku, kdy se blíží jiný hráč, vystartovat co nejrychleji, těsně minout jeho nohy a ukrýt se na jiném herním poli. Při tomto útěku může Číhač získat bonusové body za úmyslné vrážení do různých předmětů, nejlepší Číhači dokážou docílit toho, že hráč upustí Předmět (tj. libovolnou herní pomůcku, kterou právě nese). Pokud dojde k poškození či rozbití Předmětu, okamžitě vítězí Číhač a neprodleně získává titul „Typotvorochlupatápocemjátěroztrhnu.“

 

Já tam chci

Počet hráčů: 1 Loudil a 2 hráči

Hrací pole: Kuchyň, Chodba, Obývací pokoj

Rozšíření: varianta Já tam nechci s rozšířením Koupelna a vana

Loudil (opět zpravidla kočka) obchází různá herní pole a hledá místo, které je obsazené jiným hráčem. Jeho úkolem je pomocí různých způsobů obsazené místo získat. Povoleno je mňoukání, vrčení, otírání, škrábání, kousnutí do končetin, olizování a vrážení hlavou. Často se používá i předstíraný nezájem a prudký útok ve chvíli, kdy hráč, byť krátkodobě, místo opustí. Po obsazení místa má vítěz právo se slastně protáhnout a olíznout si pravou packu. Vítězství je odměněno krátkým, ale vskutku čestným titulem „Jedeš“.

 

Mluvící hodiny

Počet hráčů: 1 Buřič a 2 hráči

Hrací pole: Ložnice, Obývací pokoj, Kuchyně

Rozšíření: varianta Sousedi ještě spí?

Buřič (nečekaně – většinou kočka) v této kočičí variantě lidského vtipu má za úkol stupňovaným terorem na polích Ložnice a Obývací pokoj přinutit hráče, kteří začínají na poli Ložnice, k reakci. V první úrovni hry se používá tiché mňouknutí. Na druhém levelu je to hlasité mňouknutí, na úrovni tři se používá vřískot. Pokud se Buřič propracuje až na mistrovskou úroveň, používá se škrábání na dřevěný rám postele či dveře od skříně. Skutečný expert na nejvyšší úrovni dokáže shodit korkový podtácek z konferenčního stolku na parketovou podlahu. Buřič vítězí v okamžiku, kdy donutí kteréhokoliv hráče k přesunu mezi herními poli, bonusové body získává, pokud při tom hráč oznámí přesný čas. Vítěz je zpravidla zavřen do Kuchyně a získá titul „Mňoukejsitujakchcešjávstávámvsedm“.

 

Moje postel

Počet hráčů: 2

Hrací pole: Ložnice

Rozšíření: varianta pro tři hráče

Oba hráči začínají na hracím poli Ložnice, v části Lůžko. Výhodou této hry je, že se dá hrát i během spánku. Cílem obou hráčů je získat co nejvíce z plochy Lůžka pro sebe. Není povoleno kousat, škrábat a přenášet soupeře v rukou. V případě porušení pravidel je utkání ukončeno remízou a neprodleně začíná nová hra. Povoleno je nenápadné popostrkování, nejlépe maskované protahováním, a využívání opuštění Lůžka druhým hráčem, například z důvodu návštěvy WC nebo misky s granulemi. Ve variantě se třemi hráči je cílem rychlou změnou polohy získat pro sebe maximální plochu Dvojlůžka. Mnozí tuto hru považují za pouhou variaci na pravidla „Já tam chci“, ale podle mne jde o svébytnou hříčku, která navíc často bývá spojena s následným turnajem v „Mluvících hodinách“.

 

Tolik pro dnešek, někdy v budoucnu se k hrám učitě vrátíme, Ale dnes jsem příliš ospalý, prohrál jsem v noci „Mluvící hodiny“ i „Moje postel“, tak tak držím židli u počítače (zrovna probíhá druhé kolo „Já tam chci“) a ještě mě před spaním čeká „Číhaná“ i s rozšířením.