Je to ještě deníček?

Pokud jste se těšili, že vás čeká další díl mých příhod nebo příhod pana Vemínka, budete zklamaní. Pan Vemínko je teď na zasloužené dovolené a z mých příhod by vás asi žádná nezaujala, nejdivočejší snad byla ta s názvem "Stříháme kočce drápky" a nebylo by to nic moc akčního, protože oba hluboké škrábance na pravém předloktí už mizí a to kousnutí na levé ruce není vidět.

Takže je tu čas na další desatero. Po desateru pro výběrové řízení a desateru pro začínající chovatele koček z minulého týdne cítím neodbytné puzení vytvořit desatero pro nakupování v supermarketu. A i když vím, že k těm, kteří to potřebují nejvíce, se určitě nedostane, malou naději na zázrak si v koutku duše chráním jako vášnivý kuřák plamínek poslední sirky ve větrném večeru.

Mým oblíbeným supermarketem je Globus. Mám to tam blízko, už se tam vyznám, mají slušnou vinotéku, velký výběr piv, mám to tam blízko, mají dobrou masnu, slušné uzeniny, dobrý žitný chleba, jen málokdy jsem nespokojen s kvalitou ovoce a zeleniny a taky to mám blízko, abych nezapomněl. Vzhledem k rozsahu sortimentu, dostatku parkovacích míst a umístění na okraji města, nejsem sám, kdo má tento supermarket v oblibě. A to mne inspiruje hned k první zásadě, další následují.

1. V obchodě nejste sami. Zvláště pokud vyrazíte v rodinném kruhu, s dětmi, babičkou, dědečkem, sousedem Halířem a psem Čubajem, svádí to k myšlence, že obchod vám tak nějak patří. Management obchodu zajisté těší, že se cítíte jako doma, ostatní nakupující to těší již méně.

2. Zamyslete se pečlivě nad slovem "ochutnávka". A teď nad slovy "snídaně formou bufetu". A pak spojte tyto výrazy se správnými protějšky - "dovolená na Istrii" a "nákup v obchodě". Nyní máte všechny indicie a zřejmě jste již uhádli správnou odpověď, která je druhou zásadou.

3. Označme svítící váhu v úseku "Uzeniny" jako bod A a konec fronty k ní patřící jako bod B. Pro nákup u váhy A se vždy zařazujeme v bodu B. Toto pravidlo je překvapivě univerzální a lze jej snadno aplikovat i k úseku "Maso", případně k pokladnám. Pokročilejší nakupující jej dokáží užít i v úseku "Lahůdky" nebo "Sýry".

4. Pro poznávání rozmanitostí života pod hladinou doporučuji návštěvu zoologické zahrady, nikoliv chladící pult s rybami a krevetami. Zcela nevhodné je k poznávání podmořského světa otevírání mrazících boxů a pozorování zmražených chobotnic. Marně čekáte nějaký pohyb, nejen že jsou zmražené, navíc jsou i nakrájené na kousky.

5. Nápis "Vstupujte jednotlivě" nepřipouští alternativní výklady. Slovo "jednotlivě" není možné chápat jako ekvivalent výrazů "všichni", "tři vozíky" nebo "já se tam ještě vlezu". Senzory v otočných vchodových dveří nejsou na tento tvůrčí přístup stavěné.

6. Je příjemné potkat známou tvář a prohodit s ní pár slov. Vážnost takovému setkání není třeba dodávat zablokováním uličky pro ostatní nakupující.

7. Osoba za pultem či pokladnou není zodpovědná za cenovou politiku supermarketu. Je zbytečné jí sdělovat vaše názory na cenu jednotlivých výrobků, ještě zbytečnější je dělat to zvýšeným hlasem. A úplně nejzbytečnější je doplňovat to P-slovy a K-slovy. Většinu zaměstnanců supermarketu také nezajímá, kam mají s daným výrobkem jít a co s ním mají na tom místě udělat.

8. Potřebujete-li projít nějakým místem, slova "s dovolením" udělají zpravidla stejnou službu jako najetí vozíkem na paty. Navíc neriskujete, že vám to nějaká prudší povaha vrátí i s úroky.

9. V obchodě je jen málo nevhodnějším míst k zastavení se a rozmýšlení, co koupit, než vstupní turniket a místo těsně za ním.

10. Mějte vždy na paměti, že je to jen nákup, ne souboj o poslední plechovku fazolí na světě.

Jak asi chápete, byl jsem o víkendu na nákupu a nevrátil jsem se v nejlepší náladě. Ale stejně tam nepřestanu chodit, protože to mám přece blízko. A slibuji, že příště se zase dočkáte deníčkového zápisku a ne desatera.