Gotham

Jaký byl Gotham bez Batmana? Jak mohlo město plné superzločinců přežít jediný den bez svého Temného rytíře, který razí heslo "na hrubý pytel hrubá záplata"? A co všichni ti padouchové dělali než začali bojovat s Batmanem? Na tyto otázky odpovídá nový seriál stanice FOX.

První série má za sebou zatím jedenáct dílů a dalších jedenáct nás ještě čeká. Už na podzim, po odvysílání prvních čtyř dílů, totiž FOX rozhodl, že první série bude mít dvaadvacet dílů. Hlavní postavou je nový detektiv Gotham City Police Department James Gordon, který nastupuje jako detektiv do města, kde vyrostl. Děj začíná, jak jinak, vraždou rodičů Bruce Wayna a James Gordon slibuje mladému milionářskému sirotkovi, že pachatele odhalí. V korupcí prolezlém policejním oddělení a ve městě, kde hlavní slovo mají mafií placení veřejní představitelé ho čeká nelehká práce. V seriálu postupně defilují postavy DC světa v Gothamu - Catwoman, Tučnák, Hádankář, Harvey Dent a další.

Pro mnoho fanoušků komixů DC je seriál zklamáním, nic zásadního do historie Gothamu nepřináší a vidí v něm jen běžnou detektivku v atraktivních kulisách Gothamu. Mně osobně se ale líbí,  James Grodon a jeho protřelý parťák Harvey Bullock, zkorumpovaný mafií jako všichni kolegové, ale zachovávající si zbytky policejní cti, jsou zajímavou ústřední dvojicí.

Proč se na seriál podívat:

* Další seriál těžící z komixového světa, navíc z mého nejoblíbenějšího

* Donal Logue se mi líbil už v seriálu Vikingové jako král Horik nebo jako detektiv v seriálu Terriers

* Seriálu kraluje Oswald Cobblepot v podání Robina Taylora, budoucí Tučňák

Proč seriál vynechat:

* Pro mnohé je to obyčejná kriminálka zneužívající jako pozlátko DC universum

* Do děje neustále vstupuje mladý Bruce Wayne, podle mě i mnohých jiných zbytečně

* Snoubenka Jamese Gordona Barbara je mi z nějakého důvodu prostě protivná